Regenachtig en zacht

Maandag 12-11-2018 

Het is bewolkt en regenachtig. In het zuidoosten wordt het rond het middaguur eventjes droog met kans op wat zon. De temperatuur kan daar stijgen naar 16 graden. Elders wordt het 11-13 graden. Morgen trekken nog enkele buien over het land, daarna wordt het droog, rustig en vrij zonnig. In het weekend wordt het gevoelig frisser met vorst in de nachten.

Vanochtend is het somber herfstweer met langdurige regen. In het uiterste noorden is het eerst nog droog en begint het in de tweede helft van de ochtend te regenen. In het zuidoosten wordt het later in de ochtend juist even droog. Lokaal breekt daar de zon door. Er staat slechts een zwakke tot matige zuidoostenwind en de temperatuur stijgt eind van de ochtend naar 10 graden in het noorden en 14 in Zuid-Limburg.

Vanmiddag is het bewolkt en regenachtig. Soms kan het even flink plenzen en hier en daar kan meer dan 10 mm naar beneden komen. De maxima liggen dan tussen 11 graden op de Wadden en 13 in het oosten en zuiden. In het uiterste zuidoosten, de oostgrens van Zuid-Limburg, is het eerst nog eventjes droog met mogelijk wat zon. Tijdens een zonnig moment kan het kwik de 16 graden aantikken en daarmee is het beduidend zachter dan in de rest van het land. Net over de grens in Duitsland wordt het zelfs 19 graden! Mogelijk bereikt een vleugje van deze zachte lucht ook de oostgrens, daar zou het 15 graden kunnen worden. Normaal is het halverwege november 8 tot 10 graden.

In de tweede helft van de middag wordt het in het westen droog. Een enkele opklaring kan in Zeeland voor een mooie zonsondergang zorgen. Verder staat er in het binnenland weinig wind. Aan zee waait een zwakke tot matige zuidenwind. In het uiterste zuidoosten steekt een zachte vlagerige zuidwestenwind op.

Vanavond trekt het regengebied naar Duitsland weg en wordt het droog. Er komen dan enkele opklaringen het land binnen. In het zuidoosten kan nog een spat regen vallen. Op de Wadden is kans op een losse bui. 

Vannacht blijft het zuidoosten gevoelig voor wat lichte regen of motregen. In de rest van het land is het droog en klaart het breed op. Langs de westkust en op de Wadden is kans op een bui. In de loop van de nacht neemt de kans op onweer en hagel toe bij deze buien. De wind draait naar het zuidwesten en neemt vooral aan zee toe. Kouder dan 8 à 9 graden wordt het niet.

Morgenvroeg is het in het binnenland eerst droog met zonnige perioden. In het westen trekken vanaf de Noordzee actieve buien het land binnen. Daarbij is kans op onweer en hagel. Landinwaarts nemen de buien in activiteit af. Later in de ochtend neemt ook in het midden en noorden de kans op buien toe. In het zuiden en oosten blijf het droog of trekt slechts een lichte bui over.

Morgenmiddag zijn er flinke zonnige perioden en stapelwolken. Vooral in de noordelijke helft van het land komen nog enkele lichte buitjes voor. In het zuiden is het zo goed als droog. Minpunt is de stevige zuidwestenwind. Deze is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig aan zee, 4-6 Bft. Later in de middag neemt de wind af. Met 12-14 graden is het zacht voor de tijd van het jaar.

Morgenavond is het overal droog en klaart het breed op. In de nacht naar woensdag neemt in het noordwesten de bewolking weer toe, maar het blijft droog. De temperatuur daalt naar 8 graden aan zee en 2 in het zuidoosten.

Woensdag heeft het noorden eerst nog te maken met wolkenvelden. In het zuiden schijnt de zon flink en in de loop van de middag breekt ook in het noorden de zon vaker door. Het blijft droog en het is zacht met 11 graden op de Wadden en 14 in Brabant langs de Belgische grens. De zuidenwind is overwegend matig van kracht.

Donderdag en vrijdag is het rustig herfstweer dankzij de invloed van een hogedrukgebied boven Oost-Europa. In de nachten vriest het in het binnenland licht en is kans op mist. Overdag duurt het regionaal een tijd voordat het ochtendgrijs is verdwenen. Daarna is het vrij zonnig en droog bij weinig wind uit een zuidoostelijke richting. Donderdag wordt het 9 graden op Terschelling en 14 in Zuid-Limburg. Vrijdag valt de temperatuur met 8-12 graden iets lager uit.

In het weekend draait de wind naar het (noord)oosten en bereikt steeds koudere lucht ons land. Dit is goed nieuws voor de winterliefhebbers! Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen dan af. In de nachten kan mist en laaghangende bewolking ontstaan die soms maar moeizaam verdwijnt overdag. De middagtemperatuur gaat dit weekend in stapjes omlaag. Zaterdag wordt het van noord naar zuid 7-11 graden en zondag 6-9 graden. Als de bewolking hardnekkig blijft wordt het slechts een graad of 5. In de nachten vriest het op veel plaatsen een paar graden. 

Na het weekend wordt het koud novemberweer. In de nachten vriest het op grote schaal en lokaal kan het zelfs matig vriezen met temperaturen rond -5 graden of iets lager. Overdag is het 4 graden in het noordoosten en 7 in het zuidwesten, mits de zon schijnt. Als mist en lage bewolking de hele dag hardnekkig zijn blijft de temperatuur enkele graden boven nul steken. Door een koude oostenwind ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt en voelt het echt winters aan.
Gemaakt met Mozello - de meest gebruiksvriendelijke websitemaker ter wereld.

 .