Vrij rustig, morgen nat

Zaterdag 22-09-2018 

Het is vandaag een stuk rustiger dan gisteren. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en in het westen en noorden komen eerst nog enkele buien voor. De (zuid)westenwind is matig tot (vrij) krachtig en het wordt 16-18 graden. Morgen veroorzaakt een stormdepressie flink wat regen en wind. Vanaf maandag komt de zon weer tevoorschijn. Met 15 graden is het wel fris.

Vanochtend komen in het westen en noorden nog enkele buien voor. In het oosten en zuiden is het overwegend droog. Er is een afwisseling van zon en wolkenvelden. Het is vrij rustig, alleen in het Waddengebied kan het nog even krachtig tot hard waaien, 6 à 7 Bft. Later in de ochtend neemt de wind af.

Vanmiddag trekken de buien naar het noordoosten weg. Alleen Groningen maakt later in de middag nog kans op een lichte bui. Vanuit het zuiden neemt de bewolking toe. De (zuid)westenwind is matig in het binnenland en vrij krachtig in de kustgebieden. In de ochtend kan het op de Wadden nog even krachtig tot hard waaien, 6-7 Bft. Met 16-18 graden is het aan de frisse kant.

Vanavond neemt de wind af en is het op de meeste plaatsen bewolkt. Vanuit het zuiden trekt een neerslaggebied het land binnen, maar in het noorden blijft het tot de ochtend droog. De temperatuur daalt naar 8 graden in het noordoosten en 13 in het zuidwesten.

Een stormdepressie trekt dit weekend over de Britse Eilanden en ligt morgen dicht bij ons land. Afhankelijk van de exacte koers gaat het alleen flink waaien of tijdelijk ook stormen. In beide gevallen hebben we te maken met veel bewolking en perioden met regen.

Morgenochtend is het nog relatief rustig met een matige oostenwind. Het is grijs en lokaal kan een beetje regen vallen. In de middag gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen regenen. Vooral in de namiddag en in de eerste helft van de avond regent het op grote schaal en is het een natte boel. Naar verwachting zal op veel plaatsen 15-20 mm vallen en regionaal wordt 30 tot 40 mm regen verwacht. Lokaal kan ook onweer voorkomen.

De wind trekt in de middag aan en kan in de avond aan de kust aanzwellen naar een stormachtige 8 Bft. Mogelijk komt het tot storm en dan kunnen we in de kustgebieden ook zware windstoten van 85-100 km/u verwachten. In het binnenland staat dan een (vrij) krachtige wind. Het wordt 13-14 graden in het noorden, zo’n 16 graden in het midden van het land en 18-19 in het zuiden. Hiermee is het in het noorden een paar graden kouder dan normaal. Aan de zuidgrens kan het lokaal 20 graden worden en daarmee is het daar juist aan de zachte kant.

Maandag hebben we te maken met brede opklaringen en prachtige diepblauwe luchten. In de zon uit de wind voelt het lekker aan, maar warm is het zeker niet met maxima van 14 graden op de Wadden en 17 in Zeeuws-Vlaanderen. Dit hebben we te danken aan een matige tot (vrij) krachtige noordwestenwind die frisse lucht aanvoert. In het noordelijk kustgebied is de wind 's ochtends nog hard, 7 Bft. Vooral de kustprovincies hebben te maken met enkele buien. Daarbij is een kleine kans op onweer en hagel. In het binnenland is het overwegend droog.

Vanaf dinsdag krijgen we te maken met een hogedrukgebied. De kans op neerslag is klein en de zon laat zich regelmatig zien. Ook neemt de wind flink in kracht af. De middagtemperatuur krabbelt voorzichtig uit het dal met 15 à 16 graden op dinsdag en 17-19 graden op donderdag. De nachten worden juist fris met in het binnenland tijdens opklaringen minima die uitkomen onder 5 graden en vorst aan de grond.

Gemaakt met Mozello - de meest gebruiksvriendelijke websitemaker ter wereld.

 .